30 de ani fara comunism

Nu ne place sa vorbim despre anii traiti in comunism. Dar nici n-ar avea cine sa asculte. Cei din Occident habar n-au prin ce-am trecut. Marx li se pare inca un tip simpatic, iar comunismul n-a fost niciodata o idee rea. Cum a fost comunismul? Umilitor. Cum au fost cei 30 de ani fara comunism? Pentru cei mai multi probabil ca anxiosi. Viata in comunism era stabila, asezata, ca la inchisoare, cu zile identice si viitorul complet opac. Acum nimic nu e stabil, azi nu seamana cu maine, libertatea ne-a complicat viata teribil.  Comunismul nostru, al celor care i-am supravietuit, e o insiruire bizara de simboluri: sacosa, cozile, cartile, blocuri de beton, pachetul de kent, avorturile, sticlele si borcanele, cafeaua din naut, frigul, intunericul, telejurnalul, bancurile, europa libera, hartia igienica.

dav

In Europa nu se mai vorbeste deloc, UE nu s-a prins ca baietii de la partid guverneaza acum prin tarile bantuite de fantoma comunismului, nu se discuta serios si asta inca ne costa pe toti. De-asta ne-am luat campii si-am plecat afar, pentru ca la noi inca nu functioneaza nimic cum trebuie. 30 de ani s-au dus, se vor duce inca 30 si noi cu ei si nu vom apuca sa ne bucuram cu adevarat de schimbare.

N-ar trebui sa uitam, ba am putea sa incercam sa aflam ce s-a mai intamplat in lumea sedusa de ideea asta tampita, sa citim, pentru ca de-abia acum incep sa apara cartile serioase despre mizeria asta de comunism. Thierry Wolton a scrisa de curand trei volume, Călăii, Victimele și Complicii, care ne inspaimanta chiar si pe noi care am trait cate ceva. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: