de când preferăm tabloidele? de pe la 1500

V-aţi întrebat vreodată de ce continentul descoperit de Columb se numeşte America şi nu Columbia? Amerigo Vespucci, navigatorul de la care vine numele Americii, nu a ajuns acolo printre primii şi nici măcar n-a fost cel dintâi care să-şi fi dat seama că Indiile Occidentale nu sunt totuna cu cele orientale, ci un cu totul alt continent. Atunci, de ce America şi nu Columbia? Cum a reuşit Amerigo Vespucci să-i fure lui Columb ditamai continentul? Răspunsul e simplu: prin literatură. Ceea ce a contat nu a fost talentul de navigator, nici cel de geograf, ci abilitatea scriitoricească. Amerigo, imediat ce s-a întors din expediţii, s-a aşternut pe scris povestiri de călătorie. Nu-i vorbă, şi Columb făcuse acelaşi lucru. Spre deosebire însă de Columb, fire habotnică şi niţeluş prea serioasă, Amerigo şi-a dat seama imediat ce ar avea succes pe piaţă. În vreme ce Columb era rezervat, spunând tot timpul că e nevoie de noi expediţii pentru a cunoaşte mai bine locurile şi indigenii, Amerigo i-a dat cititorului tot ceea ce acesta îşi dorea. Iar europeanul de la 1500 nu avea gusturi prea rafinate. Două teme erau suficiente pentru a-i capta atenţia şi Amerigo nu a ezitat să le folosească din plin: sexul şi violenţa. Ca să înţelegeţi mai bine, am să vă dau câteva exemple. Columb spune că, după câte a auzit, unii indieni ar fi canibali. Şi se opreşte aici. Amerigo în schimb nu se sfiieşte să exploateze subiectul şi să bată câmpii cu neruşinare.  El povesteşte conversaţiile lui cu un canibal care a mâncat 300 de oameni, descrie cititorului fleicile de carne omenească sărată agăţate de grinzi şi discută pe îndelete problema gustului şi a eventualelor reţete. Cea de-a doua temă, sexul. Columb spune că toţi bărbaţii indigeni pe care i-a văzut păreau să se mulţumească cu o singură femeie. Câh! Naşpa! Amerigo în schimb se dezlănţuie. De la reţete de mărire a penisului cu şerpi veninoşi, până la succesul nebun pe care călătorii europeni îl au la femeile indiene, toate clişeele sunt speculate de Amerigo. Care în plus mai face şi pe pudicul spunând că nu ne poate povesti totul „din raţiuni de pudoare.” Urmarea: europenii şi-au smuls unul altuia din mâini scrierile lui Amerigo şi au numit un continent după el, în vreme ce pe Columb l-au considerat un individ excentric, ignorându-l şi lăsându-l să moară sărac şi cuprins de deznădejde. Vi se pare cunoscută povestea? De vreo 500 de ani, tot citim tabloide şi-i răsplătim pe cei care le scriu. Ne-am prins că indivizii speculează fanteziile şi temerile noastre cele mai banale. Dar nu ne pasă. Ne place. Poate că d’aia nu mai are nimeni timp să descopere un nou continent.

Nota: Postările fratelui meu vechi chiar sunt ale fratelui meu vechi, cel care locuieşte în evul mediu, v-am mai spus, concentraţi-vă.

Etichete:

2 răspunsuri to “de când preferăm tabloidele? de pe la 1500”

  1. Dănuţ Ivănescu Says:

    Ai dreptate în ceea ce priveşte tabloidele, dar exagerezi cu privire la Columb şi Vespucci (se vede că pe primul îl respecţi, iar pe al doilea nu prea, chiar şi din faptul că pentru tine primul e Columb, iar celălalt e Amerigo, care, în treacăt fie spus, şi-a dat seama că n-a ajuns în India). Să ştii că mai toţi navigatorii din acea epocă înşirau baliverne despre locurile notate pe hărţi cu „terra incognita”, „aici sînt tigri” etc. Dacă scopul principal al editorilor era acela de a-şi vinde cărţile (ca şi astăzi), navigatorii urmăreau să atragă sponsori. Iar „tabloidele” din acele vremuri au avut şi urmări care ar puea fi considerate pozitive. Vlad Ţepeş ar fi rămas un ilustru necunoscut, un prinţ din Orient de care n-a auzit nimeni, dacă „prietenii” lui saşi nu i-ar fi făcut o aşa mirobolantă prezentare.

  2. tristeteapamantului Says:

    aşa e cum spui tu
    voi doi, fratele meu vechi si cu tine,
    ar trebui sa stati de vorba mai des

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: